Intolerancija na laktozu | Markfarm apoteka

Netolerancija laktoze

  • 19.08.2022

Netolerancija laktoze je veoma čest poremećaj varenja. Zapravo, smatra se da čak 75% svetske populacije ima problem sa varenjem laktoze odnosno 75% svetske populacije intolerantno na laktozu! Rasprostranjenost varira između zemalja, a istraživanja pokazuju da intolerancija na laktozu pogađa 5–17% Evropljana, oko 44% Amerikanaca i 60–80% Afrikanaca i Azijata. Osobe sa ovim poremećajem imaju probavne probleme kada konzumiraju mleko i mlečne proizvode, što može negativno uticati na zdravlje i kvalitet života.

Biti intolerantan različito je od biti alergičan na mleko. Netolerancija je poremećaj varenja šećera laktoze, dok je alergija burna reakcija imunog sistema na protein koji se nalazi u mleku.

Čak i konzumiranje manjih količina mlečnih proizvoda može izazvati različite simptome – lakše i teže – uključujući nadutost, proliv i grčeve u stomaku. Osobe sa ovim problemom jednostavno nemaju dovoljno enzima laktAze, koji je potreban za varenje laktOze (razlika u jednom slovu namerno naglašena).

Šta je laktOza, a šta laktAza?

LaktOza (mlečni šećer) je disaharid, što znači da se sastoji od dva šećera. Sastoji se od po jednog molekula jednostavnih šećera glukoze i galaktoze. Laktoza ima primarno energetski značaj (obezbeđuje 40% energije), potrebna je i odraslim osobama i bebama. Omogućava i olakšava apsorpciju kalcijuma, magnezijuma, ubrzava apsorpciju gvožđa, cinka i drugih minerala u tankom crevu. Smanjuje rizik od nastanka GIT infekcija. Laktoza favorizuje i rast tzv.”korisnih bakterija” (eg, Bifidobacterium and Lactobacillus species) u debelom crevu.

LaktAza je enzim potreban za razgradnju laktoze u glukozu i galaktozu, koji se potom mogu apsorbovati u krvotok i iskoristiti za energiju. Bez dovoljne količine enzima laktaze, laktoza se slobodno kreće kroz creva nerazgrađena i izaziva probavne smetnje. Nerazgrađena laktoza u debelom crevu fermentira  uz pomoć bakterija  formirajući kratke lance masnih kiselina i gas. To izaziva bol, nadimanje i nadutost, poremećaj varenja, grčeve, proliv…

Laktaza se nalazi i u majčinom mleku i skoro svi su rođeni sa sposobnošću da je svare. Vrlo se retko intolerancija na laktozu sreće kod dece mlađe od pet godina, ali ako postoji kod beba može biti uzrok infantilnih kolika, kada je potrebno dodavati enzim laktazu pre svakog podoja.

ZANIMLJIVO:

Davni žitelji Evrope iz perioda neolita (koji su živeli pre „samo“ 9.000 godina) su, kako istraživanja kažu, bili najverovatnije netolerantni na laktozu. Otkrivanje i proučavanje neolitskih skeleta pokazalo je da njihov DNK nema gen laktaze, što implicira da su imali problema sa varenjem mleka.

Simptomi netolerancije na laktozu

Ako se ne reguliše na pravi način, intolerancija na laktozu može prouzrokovati ozbiljne probavne probleme. Najčešći simptomi su: krvarenje u digestivnom traktu; grčevi u stomaku;v eća količina gasova- nadutost, proliv…Osobe sa ovim tegobama imaju urgentnu potrebu za odlaskom u toalet, mučninu, povraćanje, bol u donjem stomaku i povremeni zatvor. Zaista, neprijatni simptomi koji mogu ometati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Težina simptoma može varirati u zavisnosti od toga koliko laktoze možete da podnesete i koliko ste pojeli.

Da li je izbegavanje mleka i mlečnih proizvoda rešenje?

Izbegavanje osnovne namirnice znači i izbegavanje mlečnih proizvoda – namirnica sa visokim udelom hranljivih sastojaka. U pitanju su visoko hranljivi i važni izvori proteina, kalcijuma i vitamina poput A, B12 i D. Ova kombinacija hranljivih sastojaka odlična je za vaše kosti. U ishrani su ove namirnice povezane sa većom mineralnom gustinom kostiju, što vam može pomoći da smanjite rizik od preloma kostiju kako starite. Ovi proizvodi su takođe povezani sa smanjenim rizikom od bolesti kao što je dijabetes tipa 2 i gojaznosti što je svakako značajno za zdravlje.
Međutim, osobama sa intolerancijom možda će biti potrebno da prekinu ili uklone mlečne proizvode iz ishrane, a potencijalno im nedostaje nekih hranljivih sastojaka.

ZANIMLJIVO:

Ljudi su jedini sisari koji piju mleko drugih životinja – sisara. U isto vreme u odraslom dobu, gnušaju se konzumiranja mleka sopstvene vrste.

Intolerancija na laktozu se može držati pod kontrolom

Nije uvek neophodno potpuno izbegavati mleko i mlečne proizvode kod intolerancije na laktozu.
Većina osoba s intolerancijom na laktozu može podneti male količine. Smatra se da osobe sa netolerancijom mogu da podnesu do 18 grama laktoze, raspoređene tokom dana a da im ne utiče štetno na zdravlje. U stvari, istraživanje je pokazalo da mnogi ljudi sa netolerancijom na laktozu mogu tolerisati do 12 grama u jednom obroku, što je otprilike količina u jednoj šolji (230 ml).

Dodatkom enzima laktaze možete rešiti varenje i razgradnju laktoze i dalje uživati u sirevima, sladoledu..

Rešenje za netoelranciju laktoze kod odraslih i dece starije od 3 godine su tablete za žvakanje koje sadrže enzim laktazu. Uzimaju se pre obroka sa mlečnim proizvodima. 

Bebe vrlo često imaju izražene crevne grčeve koji mogu biti posledica nezrelosti probavnog sistema i prolazne intolerancije na laktozu. Kapi za bebe sa enzimom laktaza, smanjuju grčeve i vreme plakanja beba. Dodaju se 4 kapi u majčino mleko i/ili mlečnu formulu pre podoja/obroka.

 

dr Simonida Mitić

www.newmed.rs

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing