Zatvor (opstipacija): prirodni preparati za olakšanje i saveti za bolju probavu-markfarm - Online apoteka | Markfarm apoteka
Zatvor (opstipacija): prirodni preparati za olakšanje i saveti za bolju probavu

Zatvor (opstipacija): prirodni preparati za olakšanje i saveti za bolju probavu

  • 03.09.2024


Ako imate problem sa opstipacijom ili zatvorom, znate koliko ovaj problem može da ometa svakodnevno funkcionisanje. Poteškoće u pražnjenju creva, bol i nelagodnost, osim što su izvor velike frustracije, mogu da naruše i Vaše celokupno zdravlje zbog čega je važno da se ozbiljno pristupi ovom problemu već pri prvim simptomima. 

U ovom tekstu, pružićemo Vam efikasna rešenja - od jednostavnih promena u ishrani i načinu života, do prirodnih preparata za brzu pomoć kod zatvora iz apoteke Markfarm koji Vam mogu pomoći da rešite problem i uspostavite redovnu probavu.


Šta je opstipacija i kako je prepoznati?

Opstipacija ili zatvor je stanje koje karakterišu retke i teške stolice. Osobe koje pate od zatvora često osećaju bol u stomaku i nelagodu, nadutost, pa čak i grčeve u stomaku. 

Ovi simptomi mogu da variraju od blage nelagode, koja se može tolerisati uz minimalne promene u načinu života, do ozbiljnijih stanja koja zahtevaju medicinsku intervenciju. 

U nekim slučajevima, dugotrajna opstipacija može da dovede do komplikacija kao što su hemoroidi, analne fisure ili fekalna impakcija, gde stvrdnuta stolica blokira creva, što zahteva hitnu medicinsku pomoć. Pravovremeno prepoznavanje problema i adekvatno lečenje zatvora je ključno za sprečavanje ovakvih komplikacija i očuvanje opšteg zdravlja probavnog sistema.

Uzroci zatvora

Zatvor može biti izazvan različitim faktorima, a najčešći uzroci uključuju:

  • Lošu ishranu koja je siromašna vlaknima
  • Nedovoljan unos tečnosti
  • Nedostatak fizičke aktivnosti
  • Stres 

Osim toga, uzroci zatvora mogu biti:

  • Određeni lekovi, poput analgetika ili antidepresiva koji mogu za nuspojavu da dovedu do opstipacije
  • Promene u svakodnevnoj rutini, putovanja ili hormonske promene.

Kako bi mogao da se primeni odgovarajući tretman i preventivne mere, najvažnije je da se definiše uzrok koji je doveo do opstipacije. 

Simptomi

Osobe koje pate od zatvora često osećaju niz neprijatnih simptoma. Najčešći simptomi uključuju:

  • Bol i nelagodnost u stomaku: Zatvor može da izazove osećaj težine i pritiska u stomaku. Ova nelagodnost je nekada konstantna ili se može javljati pre pokušaja pražnjenja creva.
  • Nadutost: Gasovi se često zadržavaju u crevima zbog otežanog prolaza stolice, što dovodi do osećaja nadutosti i proširenog stomaka.
  • Grčevi u stomaku: Zatvor može da uzrokuje bolne grčeve u stomaku, koji nastaju zbog napora creva da pokrenu stolicu.
  • Osećaj nepotpunog pražnjenja: Čak i nakon pražnjenja, osobe sa zatvorom često imaju osećaj da se nisu potpuno ispraznile, što može dodatno da pogorša nelagodnost.

Kako izbaciti tvrdu stolicu?

Problem sa tvrdim stolicama može da bude jako neprijatan, ali postoje prirodni načini da olakšate ovaj problem. 

  1. Tečnost: Prvi korak je da se poveća unos tečnosti - pijte najmanje osam čaša vode dnevno, a čaj od nane može dodatno da smanji nadutost i poboljša probavu.

  2. Dodavanje više vlakana u ishranu: Namirnice bogate vlaknima, poput voća, povrća i integralnih žitarica, omekšavaju stolicu. Ako Vam treba dodatna podrška, Laxomucil prašak je prirodni suplement koji povećava zapreminu stolice i olakšava njeno izbacivanje. Prirodni preparati, kao što je Isilax koncentrovani rastvor, kombinuje vlakna i biljne ekstrakte (poput crnog jasena i šljive), kako bi dodatno omekšali stolicu i regulisali rad creva. 

  3. Mikroklizme: Ako se suočavate sa tvrdim stolicama, brzo rešenje može biti ključ za olakšanje. MaxMedica Macrogol Max mikroklizme su odličan izbor za trenutne situacije, jer deluju brzo i efikasno omekšavaju stolicu čime omogućavaju lakše pražnjenje creva. Ove mikroklizme su jednostavne za upotrebu i pružaju brzo olakšanje kod akutnog zatvora.

Brza pomoć kod zatvora

Kada je potrebna brza pomoć kod zatvora, Laxomucil Forte prašak predstavlja rešenje koje kombinuje vlakna sa laksativnim efektom. Ovaj preparat pomaže u omekšavanju stolice i omogućava njeno lakše izbacivanje, što ga čini idealnim za trenutke kada je potrebno brzo delovanje.

Šta je laksativ? Koji laksativi su najblaži? 

Laksativi su preparati koji se koriste za podsticanje pražnjenja creva, posebno u slučajevima kada je prirodni ritam probave poremećen i kada su druge metode poput promene ishrane ili povećanja unosa tečnosti nedovoljne. Oni deluju na različite načine, od stimulacije peristaltike creva do omekšavanja stolice, kako bi olakšali njen prolaz kroz digestivni trakt.

Međutim, važno je znati da laksativi mogu biti agresivni, a naročito kada se koriste dugoročno ili u prevelikim dozama. Prekomerna upotreba jakih laksativa može da dovede do iritacije creva, disbalansa elektrolita u organizmu i da izazovu lenjost creva i potrebu za stalnom stimulacijom. 

Zbog toga je važno da se laksativi ne koriste često i da se biraju blaže varijante, koje su manje invazivne i sigurnije za čestu upotrebu.

Glicerolske supozitorije su jedan od najblažih laksativa dostupnih na tržištu. One deluju lokalno i brzo tako što omekšavaju stolicu i olakšavaju njen prolaz. Ove supozitorije su idealne za kratkotrajnu upotrebu kada je potrebno trenutno olakšanje.

Njihova prednost ogleda se u tome što deluju brzo, često već u roku od nekoliko minuta, a efekat je blag i ograničen samo na mesto primene. Ovo ih čini idealnim za kratkotrajnu upotrebu kada je potrebno trenutno olakšanje, bez rizika od iritacije ili oštećenja creva.

Rešenja za prateće simptome

Bol u stomaku 

Zatvor često prati bol u stomaku, a za ublažavanje ovih simptoma, preporučuje se upotreba Ten Herbs tableta. Ove tablete sadrže kombinaciju biljnih ekstrakata koji pomažu u smanjenju nadutosti, grčeva i bola, olakšavajući prolaz stolice i smanjujući nelagodnost u stomaku.

Nadutost i težina u stomaku

Nadutost je čest pratilac zatvora, a za njeno ublažavanje, efikasan izbor su Antimetil tablete. Ove tablete sadrže đumbir, koji je poznat po svojoj sposobnosti da smanjuje nadutost i olakšava probavu, čime se smanjuje osećaj težine u stomaku.

Grčevi u stomaku

Za smanjenje grčeva u stomaku koji prate zatvor, preporučuje se upotreba Laxomucil praška. Ovaj preparat pomaže u omekšavanju stolice i olakšava prolaz kroz creva, čime smanjuje bolne grčeve.

Pored toga, biljni čajevi mogu dodatno olakšati simptome. Čaj od nane ili čaj od kamilice poznati su po svojim opuštajućim efektima na mišiće creva i pomažu u smanjenju grčeva i nelagodnosti. 

Šta je dobro protiv zatvora kod dece?

Kod dece, zatvor može biti posebno izazovan, pa se preporučuju blagi i sigurni preparati.

Deca često ne prepoznaju ili ne znaju kako da izraze simptome koje osećaju. Ovaj problem može dovesti do nelagodnosti, bola, pa čak i do izbegavanja odlaska u toalet, što dodatno pogoršava situaciju. 

Laxomucil prašak je pogodan i za decu, jer je nežan prema crevima i pomaže u regulaciji probave na prirodan način, bez izazivanja iritacije. Ovaj preparat koristi prirodne sastojke koji podstiču rad creva, bez agresivnog stimulisanja. Zbog svog blagog delovanja, Laxomucil prašak se može koristiti i za dugotrajnu regulaciju probave kod dece, čime se sprečavaju budući problemi sa zatvorom.

Pored toga, važno je naučiti decu da piju dovoljno tečnosti i da u ishranu uvrste namirnice bogate vlaknima, kao što su voće, povrće i integralne žitarice. Kombinacija pravilne ishrane, adekvatne hidratacije i blagog preparata poput Laxomucil praška može pomoći u uspostavljanju redovnog ritma pražnjenja creva i olakšati detetu svakodnevni život.

Šta je dobro za dugoročno rešenje protiv zatvora?

Za dugoročno rešenje protiv zatvora, ključno je da se usvoji pristup koji uključuje redovno održavanje zdravlja creva. 

Prevencija zatvora zahteva redovne promene u načinu života. Povećajte unos vlakana kroz ishranu bogatu voćem, povrćem i integralnim žitaricama. Takođe, unosite dovoljno tečnosti i redovno se bavite fizičkom aktivnošću.

Isilax koncentrovani rastvor je odličan izbor za one koji preferiraju prirodnije metode. Ovaj preparat sadrži prirodne sastojke, uključujući vlakna, koji pomažu u regulaciji probave i prevenciji zatvora. Redovna upotreba Isilaxa može značajno da poboljša rad creva i da smanji rizik od ponovnog nastanka tvrde stolice.

Probiotici su takođe važan deo prevencije zatvora, jer pomažu u održavanju zdrave ravnoteže crevne flore. Pravilna ravnoteža dobrih bakterija u crevima je ključna za zdravu probavu i smanjenje rizika od pojave tvrdih stolica. Dodavanjem probiotika u vašu svakodnevnu rutinu možete značajno poboljšati funkciju creva i prevenirati probleme sa zatvorom.

Uz ove proizvode i savete možete efikasno da rešite problem zatvora i da osigurate da se ovaj problem ne pojavlja. U apoteci Markfarm pronađite sve što Vam je potrebno za zdravu probavu i redovno pražnjenje creva.


Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing